8 Eylül 2017 Cuma

Karbonat Nedir

Siz değerli okurlarım için hazırladığım karbonat nedir adlı makalemde karbonat nedir , karbonatın özellikleri nelerdir , organik karbonat nedir , inorganik karbonat nedir sorularına cevap aradım. Elde ettiğim veriler hazırladığım makalemin sac ayaklarını oluşturmaktadır. Umarım siz değerli okuyucularım da bu konularda soru işaretlerinizi giderirsiniz. İyi okumalar dilerim.

Karbonat Nedir


Karbonat Nedir
Karbonat; bilimsel adıyla sodyum bikarbonat, asidin bazlarla bileşmesinden meydana gelen ortak tuzların genel adıdır. Ayrıca karbonat ismi karbonik asitin esteri anlamına denk düşer. Mineroloji ve jeolojide, karbonatın terimsel karşılığı hem karbonat minerali hem de karbonat taşlarıdır ve CO32- şeklinde gösterilir. Kabaca tariflemek gerekirse; karbon iyonu, oksokarbon anyonudur.
Karbonat Formülü: Sodyum, magnezyum, kalsiyum, amonyum, baryum çeşitlerinden meydana geken karbonat formülünde; bileşiklerin meydana gelmesiyle element bileşikleri ortaya çıkar. Daha sonra elementi meydana getiren aynı türevden element atomları birbirinden ayrılır. Birbirlerinden ayrılan  element atomları, farklı olanlarla kimyasal bir bağ oluştururlar, yan yana gelirler ve bunun akabinde bileşikler oluşur; tepkime gözlemlenir. İşte bu yüzden bileşikler meydana gelirken değişik element atomları kimyasal bağlarla bir araya gelirken karbonatı meydana getirmiş olur.

Kimyasal Özellikler 

Karbonatın bilimsel tabiri “sodyum bicarbonate”dır. Ağız yoluyla az miktarda tüketildiğinde mide asidini fazlalaştırıp iştahı açar. Biraz fazla tüketildiğinde ise midenin ekşiliğini önler ve giderir. Karbonat mide asidi ile temas halindeyken bir yandan tuz, öte yandan da karbon gazı meydana gelmiş olur. Bu durumdan kaynaklı mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinde ekşiliği gidererek mide ağrılarının bastırılmasında kullanılır. Karbon gazı da mide iç zarının hissini uyuşturma suretiyle ağrıların dinmesi noktasında faydalıdır. Fakat gaz çok olursa mide duvarını gerdirerek ülserin kanamasına da yol açabilir.
Şeker hastalığı koması gibi bir problemde  fazla miktarda karbonat tüketilmesi tavsiye ederler. Karbonat karaciğer, safra ifrazatını yükseltir. Ağır ve çok yenilmiş bir yemeğin ardından midedeki dolgunluk ve ekşimeleri bir miktar karbonat ile düzeltmek herkesin bildiği ve uyguladığı bir çözüm yoludur. Bazı mide dolgunluklarında karbonat, limonata ile karıştırılarak köpüklü bir gazoz şeklinde tüketilir.


Karbonat Kullanımı


Karbonat, belli ölçülerde , az miktarda tüketilmesi önerilir.  Düzenli kullanılması durumunda, midenin asit düzeyini azaltıcı kanın doğal pH seviyesini dengeleyici özelliği yoluyla vücudun genel işleyişini desteklediği ortadadır.

Karbonatı suda çözmek, dünya genelindeki en eski ve en çok kullanılan karbonat tüketim uygulamalarından biridir. Vücudu çeşitli hastalıklara karşı korumanın en etkili ve kolay uygulamalarından biridir su ile karbonat tüketimi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder